conceptieconsultatie en fertiliteitsmassage

Blog
 
Succesverhalen

Je bent nu hier: Nieuws • Dit wist je nog niet over je eisprong...!

Dit wist je nog niet over je eisprong...!

De dag in je cyclus waarop je je eisprong hebt verschilt per vrouw. De meeste vrouwen ovuleren in het midden van hun cyclus, maar je kunt ook ovuleren rond dag 9, of dag 16, of…nog later. Ga er daarom niet klakkeloos vanuit dat je rond de 14e dag van je cyclus ovuleert en vergroot je kans op een zwangerschap door het herkennen van je ovulatie met de signalen die je lichaam je geeft:Stap 1 bij zwanger worden: weten wanneer je ovuleert.

-  Verandering in je afscheiding
-  Lichaamstemperatuur
-  Ovulatiepijn
-  Vollere schaamlippen
-  Gezwollen lymfekliertje in je lies

Verandering in je afscheiding

In de dagen rond je eisprong verandert de consistentie van je afscheiding om het sperma zo goed mogelijk op weg te helpen naar je eicel. Je afscheiding wordt nat en helder en is rekbaar, als eiwit. Dit is het moment om seks te hebben, je eisprong vindt op de dag na deze waterige afscheiding plaats. Schrijf de veranderingen in je afscheiding eens op, zodat je de verschillen goed leert kennen.

Lichaamstemperatuur

Je basale lichaamstemperatuur (de temperatuur bij wakker worden) stijgt na de eisprong met ongeveer 0,2 graden. Je temperatuur blijft zo hoog tot de eerste dag van je menstruatie en zal dan weer zakken. Als je zwanger bent blijft je temperatuur hoog. Als je een paar maanden je temperatuur noteert is vaak een duidelijk patroon zichtbaar en weet je op welk moment in je cyclus je gewoonlijk je eisprong hebt. Je ovulatie vindt plaats op de dag dat je temperatuur een dip maakt waarna je de volgende dag zult zien dat je temperatuur gestegen is. Meet je temperatuur rectaal, direct als je ’s ochtends wakker wordt en zorg ervoor dat je daarvoor tenminste 4 uur aaneengesloten geslapen hebt.

Ovulatiepijn

Veel vrouwen voelen hun eisprong. Dit voelt aan als een stekende pijn onderin de buik ter hoogte van de eileider aan de kant waar je ovuleert. De pijn straalt vaak uit naar de rug of de vagina. De pijn begint bij de meeste vrouwen een aantal uur voor de ovulatie en stopt direct na de ovulatie. Na de ovulatie blijft een eicel gemiddeld 12 uur in leven. Kom dus snel in actie als je je eisprong voelt.

Vollere schaamlippen

Net voor de ovulatie zwellen je schaamlippen, je baarmoedermond en ook je borsten iets op. Je voelt je op dit moment vaak aantrekkelijker en hebt meer zin in seks.

Gezwollen lymfekliertje in je lies

Voor veel vrouwen onbekend! Rond je ovulatie kun je een lymfekliertje voelen in je lies, aan de kant waar je ovuleert. Dit lymfekliertje zwelt op tot de grote van een erwtje en is licht gevoelig als je erop drukt. Je voelt dit het beste door te gaan liggen en je handen naar beneden gericht op je onderbuik te leggen. Houd je vingers gestrekt in je lies, vlak naast de schaamheuvel. Ik ben benieuwd of je het kunt ontdekken!

Ovulatietesten en apps

Natuurlijk kun je je eisprong ook spotten met ovulatietests. Deze tests registreren je LH-piek waarna binnen 1 tot 2 dagen de eisprong plaatsvindt. Blijft de test negatief of is er geen duidelijk patroon zichbaar? Geen paniek: als je regelmatig ongesteld bent heb je ook regelmatig een eisprong. Als je minder LH (luteïniserend hormoon) aanmaakt, wat overigens absoluut niet erg is, blijven de testen negatief. Er zijn gevoelige testen op de markt die je in dat geval kunt gebruiken, of ga aan de slag met bovenstaande tips. 

En apps als mijn biologische klok of online ovulatieberekeningen… ik ben er geen fan van. Deze tools gaan uit van een cyclus waarbij de eisprong op dag 14 plaatsvindt terwijl dat voor jou helemaal niet het geval hoeft te zijn en je iedere maand op het verkeerde moment seks hebt.

Kortom, vergroot je kans op een zwangerschap door het herkennen van de signalen die je lichaam je geeft. Natuurlijk en het meest betrouwbaar!

Neem contact op!

Marije Jelsma

Conceptieconsulent

Stuyvesantstraat 14
2023 KN Haarlem

T: 023 - 75 19 455
E: info@zozwangerworden.nl

Meer over Marije Jelsma


Nieuwsbrief

Ontvang tips, nieuws en info over zwanger worden.