conceptieconsultatie en fertiliteitsmassage

Blog
 
Succesverhalen

Je bent nu hier: Nieuws • De kwaliteit van je eicellen verbeteren. Hoe doe je dat?

De kwaliteit van je eicellen verbeteren. Hoe doe je dat?

Ja, dat kan! Je eicellen zijn al gevormd toen je nog in de buik van je moeder zat. De kwaliteit van jouw eicellen wordt voor een groot gedeelte bepaald door de voeding en lifestyle van je moeder tijdens haar zwangerschap. En helaas zijn we niet allemaal gezegend met een healthfreak als moeder… Bij je geboorte heb je, in aanleg, een paar duizend eicellen waarvan er uiteindelijk een paar honderd zullen rijpen. Daar moet je het mee doen. Je maakt geen nieuwe eicellen meer aan. Toch kun je zelf de kwaliteit van je eicellen verbeteren. Je eierstokken bevatten onrijpe follikels. In deze follikels zitten onrijpe eicellen. De rijping van een groepje follikels met daarin eicellen duurt ongeveer een jaar. Het is een proces dat constant plaatsvindt. Uit het groepje gerijpte follikels vindt 1 eisprong plaats. Vanaf drie maanden voor de eisprong ondergaan de follikels een aantal belangrijke veranderingen om zich klaar te maken voor de ovulatie. Ze worden dan afhankelijk van de door jouw aangemaakte hormonen én je voeding. Dit is ook de tijd waarin ze sneller gaan groeien. Vanaf dat moment zijn je hormoonhuishouding, je voeding en lifestyle (denk ook aan stress) van grote invloed op de verdere kwaliteit en de rijping van je eicel. 

MET STIP OP NR.1: FERTILITEITSMASSAGE

In mijn praktijk zie ik keer op keer dat de kwaliteit van eicellen enorm verbetert met fertiliteitsmassage. Je baarmoeder en eierstokken krijgen 3% van je totale bloedsomloop. Het masseren van je buik, baarmoeder en het gebied van je eierstokken, zorgt ervoor dat er meer bloed naar je voortplantgingsorganen kan stromen. Een betere doorbloeding zorgt direct voor een verbeterde vruchtbaarheid en een betere eicelkwaliteit. 

VOEDING

Je eicellen bestaan uit een celmembraan (de buitenrand), cytoplasma en een celkern. Je eicellen hebben voeding nodig om te kunnen vernieuwen en functioneren. Een gezond voedingspatroon is daarom key bij het verbeteren van de kwaliteit van je eicellen. Dus, wees lief voor je lijf. En je eicellen. Eet zoveel mogelijk biologisch, vers, veel groente en fruit, goede vetten, geen pakjes/zakjes/e-nummers. Laat liever ook zuivel, gluten en soja staan. Denk ook aan de juiste supplementen om ervoor te zorgen dat je binnen krijgt wat je nodig hebt. 

ANTIOXIDANTEN

Voeg antioxidanten dagelijks toe aan je voeding. Alle cellen in je lichaam, dus ook je eicellen, worden voortdurend aangevallen door zuurstof. Dit heeft een negatieve invloed op de eicelrijping en je eisprong. Antioxidanten gaan deze oxidatieve stress tegen en zorgen ervoor dat zuurstof je cellen niet laat ‘roesten’. Belangrijke bronnen van antioxidanten: vitamine c, e en selenium. 

WATER

Je cellen bestaan voor een groot deel uit water en hebben water nodig om te vernieuwen. Drink veel water (afhankelijk van je gewicht, zo’n 2 liter). Dehydratatie is een veelvoorkomende oorzaak van een slechte eicelrijping. 

HORMONEN IN BALANS

Je hormonen zijn van invloed op de rijping van je eicellen. Een gezonde hormoonbalans ondersteunt de rijping van je eicellen. Vermoed je een verstoorde hormoonbalans? Tijd om in actie te komen! 

LESS STRESS

Bij chronische stress maak je stresshormonen aan. Cortisol en adrenaline. Deze stresshormonen hebben een negatieve invloed op je eisprong. Je hoeft stress niet te vermijden, verminderen kan vaak wel. Op www.zwangerwordenmetbodyenmind.nl kun je het gratis e-book ‘Omgaan met stress bij zwanger worden – 10 tips’ downloaden. 

EXTRA HULP UIT EEN POTJE 

Is in een medisch traject aangegeven dat de kwaliteit van je eicellen slecht is? Of, ben je al iets ouder? Ubiquinol is dan een aanrader. Ubiquinol is een gereduceerde vorm van q10. Het is een sterke antioxidant en zorgt voor energie op celniveau. Het werkt ondersteunend bij het verbeteren van de eicelkwaliteit. 

Houd er rekening mee dat het zeker drie maanden duurt voordat de kwaliteit van je eicellen optimaal verbeterd is.  Heb je vragen? Mail me: info@zozwangerworden.nl 


Neem contact op!

Marije Jelsma

Conceptieconsulent

Stuyvesantstraat 14
2023 KN Haarlem

T: 023 - 75 19 455
E: info@zozwangerworden.nl

Meer over Marije Jelsma


Nieuwsbrief

Ontvang tips, nieuws en info over zwanger worden.